Υπάρχουν Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αξιολόγηση των Ισχυρισμών των Προϊόντων Αδυνατίσματος;

2016-03-17 20:36

    Οι ανησυχίες για την παχυσαρκία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα έδαφος ανάπτυξης για τις εταιρείες που διαφημίζουν προϊόντα απώλειας βάρους. Τον Ιανουάριο του 2014, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), στη συνεχή προσπάθεια της για την προστασία των καταναλωτών από ψευδείς ή παραπλανητικές διαφημίσεις των προϊόντων αυτών, ανακοίνωσε το «Operation Failed Resolution». 
    Η FTC, έχει φέρει εκατοντάδες υποθέσεις που αμφισβητούν τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς απώλειας βάρους και συνεχίζει τις προσπάθειες επιβολής του νόμου. Αλλά ο εντοπισμός ψευδών ισχυρισμών προτού να δημοσιευθούν - και πριν να διακινδυνεύσουν οι καταναλωτές τα χρήματά τους και ίσως ακόμη και την υγεία τους σε ένα άχρηστο προϊόν - είναι κάτι που μόνο ο ίδιος ο καταναλωτής μπορεί να κάνει. 
    Τα προϊόντα απώλεια βάρους χρησιμοποιώντας αβάσιμους ισχυρισμούς απευθύνονται σε καταναλωτές απελπισμένους για άμεσα αποτελέσματα. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Όταν πρόκειται να κάνει κανείς δίαιτα, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Εάν ένα προϊόν υπόσχεται απώλεια βάρους, χωρίς προσπάθεια και θυσίες, είναι πλαστό. Η FTC έχει συντάξει τον κατάλογο επτά περιπτώσεων διαφήμισης που απλά δεν μπορεί να ισχύουν, για να βοηθήσουν τα μέσα ενημέρωσης στην επισήμανση ψευδών ισχυρισμών απώλειας βάρους.
    Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προϊόντων αναφέρονται σε συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των βοτάνων, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και έμπλαστρα, κρέμες, και παρόμοια προϊόντα που εφαρμόζονται άμεσα ή έμμεσα στο σώμα. Δεν ισχύουν για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα προϊόντα αντικατάστασης γεύματος, τροφές με λίγες θερμίδες, τις χειρουργικές επεμβάσεις, την ύπνωση, ειδικές δίαιτες ή ποικίλο εξοπλισμό άσκησης.
 
Βασικά Στοιχεία Διαφήμισης Προϊόντων Απώλειας Βάρους
 
    Ο νόμος υπογραμμίζει- και αυτό είναι πάντα το δίκαιο - ότι προτού οι εταιρείες προβάλλουν διαφημίσεις για τα προϊόντα αδυνατίσματος, χρειάζονται επιστημονικές αποδείξεις για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς της διαφήμισης τους.
    Ακόμη και για τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα, υπηρεσίες ή προγράμματα απώλειας βάρους πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου είναι ασυνήθιστο. Κατά κανόνα, οι ισχυρισμοί από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι έχουν χάσει κατά μέσο όρο δύο ή περισσότερα κιλά ανά εβδομάδα για ένα μήνα ή περισσότερο - ή περισσότερα από 6kg συνολικά - θα πρέπει να συνοδεύονται από μια δημοσιοποίηση του πόσο βάρος περίμεναν να χάσουν οι ίδιοι οι καταναλωτές.
    Τι κάνει μια διαφήμιση "σαφή και ευδιάκριτη"; Σας βρίσκει αυτή, δεν χρειάζεται να τη ψάξετε. Σε γενικές γραμμές, οι κοινοποιήσεις θα πρέπει να είναι:
1. Σχετικά με τους ισχυρισμούς που αφορούν - για παράδειγμα, τις μαρτυρίες των καταναλωτών - δεν πρέπει να θάβονται σε υποσημειώσεις ή σε κείμενα που δεν είναι πιθανό να διαβαστούν.
2. Σε  γραμματοσειρά που είναι εύκολη να διαβαστεί.
3. Σε μια απόχρωση που να ξεχωρίζει από το φόντο.
4. Για τις διαφημίσεις σε μορφή βίντεο, η οθόνη προβολής πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να μπορέσει ο πιθανός καταναλωτής να παρατηρήσει, να διαβάσει και να κατανοήσει.
 
Ο Έλεγχος των 7 Σημείων (7 gut check)
 
    Για να είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε τις ψευδείς δηλώσεις απώλειας βάρους – οι ισχυρισμοί  "gut check" της FTC είναι ένας κατάλογος επτά περιπτώσεων διαφήμισης που λένε οι ειδικοί ότι απλά δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Αν εντοπίσετε έναν από αυτούς τους ισχυρισμούς σε μια διαφήμιση είναι πιθανό η διαφήμιση να έχει στόχο την εξαπάτηση του καταναλωτή.
    Με την ευκαιρία, αρκετoί από τους ισχυρισμούς του «gut check»  αναφέρονται σε «σημαντική απώλεια βάρους». Αυτό σημαίνει «πολλά κιλά» και περιλαμβάνει την απώλεια βάρους ενός κιλού την εβδομάδα για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ή συνολική απώλεια βάρους άνω των 6 kg σε κάθε χρονική περίοδο.     Όμως, όπως φαίνεται, οι διαφημιστές μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμα "σημαντική απώλεια βάρους" χωρίς τη χρήση συγκεκριμένων αριθμών. 
    Αν αντιληφθείτε έστω έναν από αυτούς τους επτά ισχυρισμούς, κάντε έναν έλεγχο. Συμβουλευτείτε το κατάλληλο πρόσωπο και να σκεφτείτε δύο φορές πριν να αγοράσετε το συγκεκριμένο προϊόν:
 
ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ # 1:
Προκαλεί την απώλεια βάρους 1 κιλού ή περισσότερο ανά εβδομάδα για ένα μήνα ή περισσότερο χωρίς να κάνετε δίαιτα ή άσκηση.
Έλεγχος: Η σημαντική απώλεια βάρους απαιτεί τη λήψη λιγότερων θερμίδων από ότι καταναλώνετε τώρα. Είναι τόσο απλό! Αλλά επίσης, είναι εξίσου δύσκολο για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν κιλά. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφημίσεις που υπόσχονται σημαντική απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα ή άσκηση είναι ψευδείς. Και οι διαφημίσεις που υποδηλώνουν ότι οι χρήστες μπορούν να χάσουν βάρος γρήγορα χωρίς να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους - ακόμη και χωρίς αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη ποσότητα βάρους ή χρονικό διάστημα - είναι ψευδείς επίσης. Ορισμένες διαφημίσεις δοκιμάζουν μια λεπτή προσέγγιση, ας πούμε, με αναφορά στην αλλαγή του μεγέθους ρούχων ή χάσιμο πόντων, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι παραλλαγές επί του αιτήματος αυτού θα πρέπει να αποτύχουν στον έλεγχο που θα κάνετε:
"Έχω χάσει 12 κιλά σε 30 ημέρες - και ακόμα, έφαγα όλα τα αγαπημένα μου φαγητά."
"Χάστε μέχρι 2 κιλά την ημέρα χωρίς δίαιτα ή άσκηση."
"Πέστε τέσσερα μεγέθη στα ρούχα σας σε μόλις ένα μήνα χωρίς να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες ή να κάνετε  κοπιαστική γυμναστική."
 
ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ # 2:
Προκαλεί σημαντική απώλεια βάρους - Δεν έχει σημασία τι ή πόσο τρώτε.
Έλεγχος: Είναι αδύνατο να φάτε απεριόριστες ποσότητες τροφίμων - κάθε είδος τρόφιμου - και να εξακολουθείτε να χάνετε βάρος. Είναι θέμα επιστήμης! Για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από ότι καταναλώνετε. Εάν μια διαφήμιση λέει ότι οι χρήστες μπορούν να φάνε οποιαδήποτε ποσότητα κάθε είδους τρόφιμου που θέλουν και να εξακολουθούν να χάνουν βάρος, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι παραλλαγές επί του ισχυρισμού αυτού θα πρέπει να αποτύχουν στον έλεγχο:
"Έχετε ανάγκη να χάσετε 10, 15, 20 κιλά ή και περισσότερο; Φάτε όσο θέλετε από όλα τα τρόφιμα που επιθυμείτε και δείτε τα κιλά σας να εξαφανίζονται!"
"Ποιος δεν χρειάζεται τα γρήγορο φαγητό; Απολαύστε όλα τα πεντανόστημα φαγητά που θέλετε, όποτε θέλετε, και διώξτε μακριά τα μεγάλα σε μέγεθος φορέματα."
"Αυτό το επαναστατικό προϊόν σας επιτρέπει να απολαύσετε όλα τα αγαπημένα σας  φαγητά - χάμπουργκερ, πατάτες, ζυμαρικά, αλλαντικά, ακόμη και επιδόρπια - και θα εξακολουθείτε να χάνετε βάρος. Ένα δισκίο πριν από τα γεύματα κάνει τη δουλειά για σας και θα χάσετε όλο το βάρος που θέλετε."
 
ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ # 3:
Προκαλεί μόνιμη απώλεια βάρους, ακόμη και μετά τη διακοπή χρήσης του προϊόντος.
Έλεγχος: Χωρίς μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας - κάνοντας λογικές επιλογές τροφίμων και ανεβάζοντας το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας σας - η απώλεια βάρους δεν θα διαρκέσει για πάντα αν οι καταναλωτές σταματήσουν να χρησιμοποιούν το προϊόν. Ακόμα και αν η δίαιτα επιτύχει την απώλεια βάρους, η διατήρηση της απώλειας βάρους απαιτεί δια βίου προσπάθεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι παραλλαγές επί του ισχυρισμού αυτού θα πρέπει να αποτύχει τον έλεγχο :
 "Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το ….. και έχουν κρατήσει τα κιλά μακριά για πάντα."
"Δεν είναι ένα άλλο τέχνασμα απώλειας βάρους. Είναι ένας μοναδικός επιταχυντής του μεταβολισμού που αλλάζει τον τρόπο που το σώμα σας καίει το λίπος. Γιατί να συμβιβαστείτε με την προσωρινή απώλειας βάρους, όταν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά τα κιλά μια για πάντα; "
"Δεν υπάρχει πια yo-yo  δίαιτα. Τρώτε περισσότερο. Ζυγίζετε λιγότερο. Και τέλος - ναι, τελικά - μείνετε αδύνατοι για το υπόλοιπο της ζωής σας. "
 
ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ # 4:
Αναστέλλει την απορρόφηση του λίπους ή των θερμίδων για να μπορούν οι καταναλωτές να χάνουν ουσιαστικό σωματικό βάρος.
Έλεγχος: Χωρίς αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, δεν μπορεί ένα μη συνταγογραφούμενο προϊόν να εμποδίσει την απορρόφηση αρκετού λίπους ή θερμίδων για να προκαλέσει την απώλειας βάρους. Για να λειτουργήσει, ακόμη κάτι τέτοιο, ένα νόμιμο προϊόν πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με υποθερμιδική δίαιτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι παραλλαγές επί του ισχυρισμού αυτού θα πρέπει να αποτύχουν κατά τον έλεγχο σας:
" Η σούπερ Formula είναι ένα ενεργοποιημένο ένζυμο που μπορεί να απορροφήσει έως και 900 φορές το βάρος του σε λίπος. Χαλαρώστε και απολαύστε τα πλούσια αγαπημένα σας τρόφιμα όπως το παγωτό, το βούτυρο και το τυρί, με τη σιγουριά ότι θα εξακολουθείτε να χάνετε μέχρι 5 κιλά την εβδομάδα! -  ή περισσότερο."
«Πάρτε ένα δισκίο πριν από τα γεύματα. Διαλύεται σε ένα πήκτωμα που απορροφά την περίσσεια των σακχάρων και τους υδατάνθρακες, αποτρέποντας τον σχηματισμό σωματικού λίπους. Τρώτε ό,τι θέλετε και χάστε βάρος. "
"Μπλοκάρει το λίπος πριν το σώμα σας το απορροφήσει. Τα κιλά και οι πόντοι θα φύγουν μακριά. "
 
ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ # 5:
Με ασφάλεια επιτρέπει στους καταναλωτές να χάσουν περισσότερα από 1 κιλό την εβδομάδα για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες.
Έλεγχος: Οι ιατροί συμφωνούν: Χάνοντας πάνω από 1 κιλό την εβδομάδα για πολλές εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στη χολή και άλλες επιπλοκές της υγείας. Έτσι, αν μια διαφήμιση λέει ότι ο καταναλωτής χωρίς δίαιτα  με ασφάλεια και γρήγορα μπορεί να χάσει ένα μεγάλο ποσοστό του βάρους του από μόνος του, είναι ψευδής.
 
ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ # 6:
Προκαλεί σημαντική απώλεια βάρους σε όλους τους χρήστες.
Έλεγχος: Ο μεταβολισμός και ο τρόπος ζωής του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά. Έτσι το πώς θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε προϊόν απώλειας βάρους διαφέρει. Το αποτέλεσμα; Κανένα προϊόν δεν θα προκαλέσει στον καταναλωτή να χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του βάρους του. Κάθε διαφήμιση που υπόσχεται καθολική επιτυχία είναι ψευδής. 
 
ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ # 7:
Προκαλεί σημαντική απώλεια βάρους χρησιμοποιώντας ένα προϊόν άμεσα πάνω στο σώμα ή με την επάλειψή του στο δέρμα.
Έλεγχος: Η απώλεια βάρους είναι μια εσωτερική διαδικασία του μεταβολισμού. Τίποτα που φοριέται ή εφαρμόζεται στο δέρμα δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια βάρους. Έτσι, η απώλεια βάρους με κρέμες, λοσιόν, ζώνες σώματος, σκουλαρίκια, και τα παρόμοια είναι ψευδείς. Απλά δεν υπάρχει τρόπος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι παραλλαγές επί του ισχυρισμού πρέπει να αποτύχουν στον έλεγχο σας:
"Αρχαίοι θεραπευτές γνώριζαν ότι ένας ενισχυτής μεταβολισμού συνδέει  το λοβό του αυτιού με το στομάχι, γεγονός που καθιστά εύκολο να χάσετε 30, 40, ακόμη και 50 κιλά. Αυτό είναι το μυστικό πίσω από τα Σκουλαρίκια .... μας."
"Τρίψτε το Χ Gel σε προβληματικές περιοχές σας και παρακολουθήσετε το ενεργό συστατικό να διαπερνά τα στρώματα του δέρματος για να λιώσει το λίπος σε κυτταρικό επίπεδο. Χρησιμοποιήστε το Χ Gel γύρω από τη μέση σας. Θα χάσετε 10 κιλά μέσα σε μόλις ένα μήνα. "
 

Καραμπάση Θάλεια

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

https://www.ftc.gov/tips-advice/business-center/guidance/gut-check-reference-guide-media-spotting-false-weight-loss#claims
 

Πίσω

Επαφή

Καραμπάση Θάλεια
Medi(k)cal

6976 924 634

Επικοινωνία

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ ΕΥΘΑΛΙΑ

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode