Βοηθάει τελικά το Εκχύλισμα Πράσινου Καφέ στην Απώλεια Βάρους;

2016-03-27 21:24

    Η παχυσαρκία συνεχίζει να είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Διαφορετικές στρατηγικές απώλειας βάρους χρησιμοποιούνται σήμερα και μια ποικιλία από αντίστοιχα συμπληρώματα που πωλούνται ως "βοηθητικά αδυνατίσματος" ή "λιποδιαλύτες" είναι άμεσα διαθέσιμα. Η βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής συνεχίζει να αυξάνεται. Ένα συμπλήρωμα που έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τελευταία είναι το εκχύλισμα πράσινου καφέ (GCE). Χρησιμοποιώντας μια μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο βρέθηκαν πάνω από 3,5 εκατομμύρια επισκέψεις για τον πράσινο καφέ, αλλά η ποιότητα της πηγής μπορεί να είναι αμφισβητήσιμη. Ποια είναι τα γεγονότα σχετικά με το εκχύλισμα του πράσινου καφέ;

    Το εκχύλισμα του πράσινου καφέ είναι ένα συμπλήρωμα κατασκευασμένο από πράσινους μη καβουρντισμένους κόκκους καφέ. Το συμπλήρωμα είναι διαθέσιμο σε μορφή κάψουλας, ή μπορεί να προστεθεί σε ροφήματα ή τσίχλες. Το συμπλήρωμα περιέχει φυσικά καφεΐνη και χλωρογενικό οξύ, μια πολυφαινόλη με αντιοξειδωτική δράση. Ο όρος πράσινος καφές χρησιμοποιείται επειδή η διαδικασία καβουρδίσματος κόκκων καφέ μειώνει τα επίπεδα του χλωρογενικού οξέος. Η θεωρία πίσω από αυτό το προϊόν είναι ότι το χλωρογενικό οξύ πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για αρκετές από τις φαρμακολογικές επιδράσεις του εκχυλίσματος. Έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει τη συσσώρευση λίπους και μειώνει το βάρος σε ζωικά πρότυπα και στον άνθρωπο. Επιπλέον, το εκχύλισμα θεωρείται ότι μειώνει τη μεταγευματική γλυκόζη. Θεωρείται επίσης ότι μειώνει της απορρόφηση της γλυκόζης στο έντερο. Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα αντιποκινών και την κατανομή του σωματικού λίπους. 

    Μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών σχετικά με τη χρήση του εκχυλίσματος πράσινου καφέ δημοσιεύτηκε το 2011. Η μετα-ανάλυση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη εκχυλίσματος πράσινου καφέ μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις.Το μέγεθος της επίδρασης είναι μικρό και η κλινική σημασία αυτού του αποτέλεσματος είναι αβέβαιη. Απαιτούνται πιο αυστηρές δοκιμές με μεγαλύτερη διάρκεια για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εκχυλίσματος αυτού ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους. Με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα, αλλά οι μελέτες ήταν κακής μεθοδολογικής ποιότητας. Απαιτούνται πιο αυστηρές δοκιμές για την αξιολόγηση της χρησιμότητας του ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους. Η βέλτιστη δόση είναι ακόμη άγνωστη, και τα διάφορα συμπληρώματα ποικίλουν στη σύνθεσή  τους.

Παρενέργειες

    Μια άλλη ανησυχία είναι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει, καθώς το εκχύλισμα περιέχει καφεΐνη. Μια υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, γαστρική δυσφορία, νευρικότητα, έμετο, αϋπνία, άγχος, ανησυχία, εμβοές στα αυτιά, και αρρυθμίες. Η καφεΐνη που περιέχουν τα διάφορα βότανα και τα συμπληρώματα, το ασβέστιο και το μαγνήσιο μπορούν να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με το εκχύλισμα πράσινου καφέ. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα τα οποία είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη θα πρέπει να επανεξεταστούν. Οι ασθένειες και οι καταστάσεις που μπορεί να επηρεαστούν κατά τη λήψη του συγκεκριμένου εκχυλίσματος είναι οι αγχώδεις διαταραχές, οι αιμορραγικές διαταραχές, ο διαβήτης, η διάρροια, το γλαύκωμα, η υπέρταση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, και η οστεοπόρωση.

Συμπερασματικά

    Οι διαιτολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να διαφοροποιήσουν τα τρόφιμα και τη διατροφική παραπληροφόρηση που περιέχει εσφαλμένες, ελλιπείς ή παραπλανητικές δηλώσεις, που ακούγονται αξιόπιστες και μπορεί ή όχι να βασίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις . Τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής για την απώλεια βάρους δεικνύουν ελάχιστα για να υποστηρίξουν τη χρήση τους στη διαχείριση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας. Η θεραπεία για το υπερβάλλον βάρος και την παχυσαρκία συνεχίζει να εξελίσσεται. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει αυξημένη φυσική δραστηριότητα, μειωμένη συνολική πρόσληψη ενέργειας, και συμπεριφορική θεραπεία είναι το θεμέλιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης βάρους.

Καραμπάση Θάλεια,

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

Centers for Disease Control and Prevention. ΑdultOverweightandObesity.https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html. Accessed March 25, 2016.

Centers for Disease Control and Prevention.Childhood Obesity. https://www.cdc.gov/obesity/data/childhood.html. Accessed March 25, 2016.

Nutrition Business Journal. 2012 Supplement Business Report. San Diego, CA: NewHope Natural Media, Penton Media Inc 2012

Natural Medicines Comprehensive Database, Prescriber’s Letter, and Pharmacist’s Letter. Therapeutic Research Faculty, 2012.

Onakpoya I, Terry R, Ernst E. The use of green coffee extract as a weight loss supplement: A systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials. Gastroenterol Res Pract. 2011;2011:382852.

Ethics opinion: Weight loss products and medications. J Am Diet Assoc. 2008;108(12): 2109-2113. https://www.eatright.org/About/ Content.aspx?id_7996. Accessed March 26, 2016.

Πίσω

Επαφή

Καραμπάση Θάλεια
Medi(k)cal

6976 924 634

Επικοινωνία

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ ΕΥΘΑΛΙΑ

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode