Τα Οφέλη της Νηστείας στην Υγεία μας

2016-04-14 20:33

    

 

 

 

 

 

 

 

    Νηστεία ονομάζεται η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή (αλλιώς ασιτία). Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για να περιγράψει την εκούσια αποχή από ορισμένες τροφές ιδίως για θρησκευτικούς λόγους.

 

Οι σημαντικότεροι περίοδοι νηστείας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας είναι οι εξής:

 1. Η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής.
 2. Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (και της Μεγάλης Εβδομάδας). Είναι και η περίοδος που διανύουμε τώρα. Μεταξύ των μακρών νηστειών του έτους η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η αρχαιότερη και αυστηρότερη περίοδος νηστείας. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Λάδι και οίνος επιτρέπεται μόνο το Σάββατο και την Κυριακή. Στις 25 Μαρτίου, την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
 3. Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων.
 4. Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.
 5. Η νηστεία των Χριστουγέννων.

    Βέβαια υπάρχουν επιπλέον ημέρες τον χρόνο, εκτός από τις παραπάνω περιόδους, όπου η θρησκευτική παράδοση επιβάλλει  αυστηρή νηστεία, κατά τις οποίες απαγορεύεται ακόμη και η κατανάλωση λαδιού και οίνου (π.χ. Θεοφάνεια).

   Η διατροφή κατά τους κανόνες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας περιοδικά εναλλάσσεται σε χορτοφαγική νηστεία, ενώ μοιράζεται όλα τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής.

 

Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία μας έχουν ως εξής:

 • Οι  ενήλικες  και τα παιδιά που νηστεύουν απολαμβάνουν καλύτερης ποιότητας διατροφή σε σύγκριση με τα άτομα που δεν νηστεύουν.
 • Η νηστεία (κατά  τους κανόνες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας) φαίνεται να μειώνει το βάρος του σώματος.
 • Η κατανάλωση λίπους (ολικό και κορεσμένομειώνεται αλλά και τα επίπεδα της χοληστερόλης (ολικής και LDL) στο αίμα ελαττώνονται
 • Η πρόσληψη φυτικών ινών  αυξάνεται (μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών)
 • Η πρόσληψη μαγνησίου αυξάνεται
 • Η πρόσληψη των  περισσότερων αντιοξειδωτικών βιταμινών  και των ανόργανων στοιχείων δεν φαίνεται να επηρεάζεται κατά τη διάρκεια της νηστείας.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική δίαιτα δεν αυξάνει τον κίνδυνο έλλειψης των αντιοξειδωτικών βιταμινών Α και Ε ενώ δεν έχει κάποια σημαντική επίδραση στην κατάσταση του σιδήρου και δεν συνδέεται με σημαντικού βαθμού ανάπτυξης ανεπάρκειας σιδήρου.

    Σε μια ανασκόπηση φάνηκε ότι τα παιδιά που νήστευαν τακτικά δεν είχαν σημαντικές διαφορές στο ύψος σε σχέση με τα παιδιά που νήστευαν εν μέρει (π.χ. όχι όλες τις ημέρες της νηστείας) ή με αυτά που δεν νήστευαν καθόλου.

    Συμπερασματικά η νηστεία δεν είναι ασφαλής μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά. Ταυτόχρονα μας ωθεί σε έναν πιο υγιεινό τύπο διατροφής καθώς μοιάζει πολύ με τη μεσογειακή αλλά και τη χορτοφαγική διατροφή. Άρα αυτές τις μέρες έχουμε ακόμη ένα λόγο για να νηστέψουμε, τη βελτίωση της υγείας μας.

 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

 

Φανή Κούτριου,

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

Βιβλιογραφία

Α. Delimaris. "Potential health benefits of the periodic vegetarianism in Greek Orthodox Christian diet: a brief overview." Scientific Chronicles, 2012: 79-82.

Πίσω

Επαφή

Καραμπάση Θάλεια
Medi(k)cal

6976 924 634

Επικοινωνία

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ ΕΥΘΑΛΙΑ

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode