Οι 3 Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές Κινητού για Απώλεια Σωματικού Βάρους

2018-03-04 11:27

Έχει φανεί πως οι άνθρωποι που καταγράφουν συστηματικά την θερμιδική τους πρόσληψη επιτυγχάνουν μεγαλύτερη απώλεια σωματικού βάρους σε σχέση με τα άτομα που δεν το κάνουν. Πιο συγκεκριμένα, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι παρεμβάσεις αυτού του είδους σε σύγκριση με άλλες παρεμβάσεις ελέγχου μείωσαν σημαντικά το σωματικό βάρος κατά 1,04 kg, τον Δείκτη Μάζας Σώματος κατά 0,43 kg/m2 και επιπλέον αύξησαν τη σωματική δραστηριότητα. [1] Επίσης, αυξάνουν την πιθανότητα διατήρησης του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, τα άτομα που χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή smartphone συγχρόνως με ένα διατροφικό πλάνο απώλειας βάρους έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που ακολούθησαν μόνο ένα διατροφικό πλάνο [2].

    Η μέτρηση των θερμίδων είναι πραγματικά πολύ εύκολο να γίνει σήμερα. Υπάρχουν πολλοί απίστευτα χρήσιμοι ιστότοποι και εφαρμογές που σας βοηθούν να καταγράφετε τα γεύματά σας και να παρακολουθείτε την πρόσληψη σας σε καθημερινή βάση χωρίς να ξοδεύετε πολύ χρόνο.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις 3 καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για την καταγραφή θερμιδικής πρόσληψης  που είναι διαθέσιμες σήμερα.

 

MyFitnessPal

       Το MyFitnessPal είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς θερμιδομετρητές αυτή τη στιγμή. Υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης του σωματικού σας βάρους και ο υπολογισμός της συνιστώμενης ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Περιέχει επίσης ένα καλά σχεδιασμένο ημερολόγιο τροφίμων καθώς και ημερολόγιο άσκησης.

    Η αρχική σελίδα παρέχει μια σαφή εικόνα για το πόσες θερμίδες έχετε καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δείχνει επίσης πόσες θερμίδες έχουν απομείνει για να καταναλωθούν, καθώς και πόσες θερμίδες έχετε «κάψει» με την άσκηση. Η εφαρμογή παρακολουθεί την πρόοδό σας και προσφέρει φόρουμ συνομιλίας με άλλους χρήστες.

    Η βάση δεδομένων διατροφής του MyFitnessPal είναι τεράστια και περιέχει πάνω από 5.000.000 τρόφιμα. Επιπλέον, η εφαρμογή MyFitnessPal διαθέτει σαρωτή barcode, ώστε να μπορείτε να εισάγετε άμεσα τις διατροφικές πληροφορίες ορισμένων συσκευασμένων τροφίμων. Κάθε μέρα παρουσιάζεται ως διάγραμμα πίτας, που δείχνει την κατανομή των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.

    Το MyFitnessPal προσφέρει δωρεάν έκδοση. Ωστόσο, ορισμένα από τα χαρακτηριστικά μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στην έκδοση premium.

 

Πλεονεκτήματα:

 • Το MyFitnessPal περιέχει σχεδόν όλα τα ελληνικά τρόφιμα.
 • Μπορεί να κατεβάσει συνταγές από το διαδίκτυο και να υπολογίσει το περιεχόμενο σε θερμίδες κάθε μερίδας.
 • Μπορείτε να "προσθέσετε γρήγορα" τις θερμίδες αν δεν έχετε το χρόνο να προσθέσετε λεπτομέρειες σχετικά με ένα συγκεκριμένο γεύμα.

 

Μειονεκτήματα:

 • Τα περισσότερα από τα τρόφιμα καταχωρούνται από άλλους χρήστες, επομένως ενδέχεται να μην είναι απολύτως ακριβή. Ενδέχεται επίσης να υπάρχουν πολλαπλές καταχωρίσεις για το ίδιο προϊόν.
 • Το μέγεθος της μερίδας μπορεί να είναι δύσκολο να επεξεργαστεί.

 

Lose it!

 

 

 

 

    Αυτή η εφαρμογή περιλαμβάνει ένα εύκολο στη χρήση ημερολόγιο τροφίμων και ημερολόγιο άσκησης. Μπορείτε επίσης να τη συνδέσετε με ένα βηματόμετρο ή άλλη συσκευή γυμναστικής.

    Με βάση το βάρος σας, το ύψος, την ηλικία και τους στόχους σας, παρέχει μια εξατομικευμένη σύσταση για την πρόσληψη θερμίδων.

    Έχει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για τα τρόφιμα. Το ημερολόγιο τροφίμων είναι απλό, φιλικό προς το χρήστη και είναι πολύ εύκολο να προσθέσετε νέα τρόφιμα.

    Επιπλέον, διαθέτει σαρωτή barcode για συσκευασμένα τρόφιμα. Διατηρεί ένα ημερήσιο και εβδομαδιαίο σύνολο και παρουσιάζει τις αλλαγές σωματικού βάρους σε ένα γράφημα.

 

Πλεονεκτήματα:

 • Διαθέτει μια βάση δεδομένων για τα τρόφιμα σε δημοφιλή εστιατόρια, supermarket και συσκευασμένα τρόφιμα.
 • Η εφαρμογή σάς επιτρέπει να ορίσετε υπενθυμίσεις για να καταγράψετε τα γεύματά σας και τα σνακ σας.

 

Μειονεκτήματα:

 • Είναι δύσκολο να καταγράψετε τα σπιτικά γεύματα και να υπολογίσετε τη θρεπτική τους αξία.
 • Δεν καταγράφει τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα).
 • Περιορισμένος αριθμός ελληνικών τροφίμων

 

Calorie Counter – MyNetDiary

 

    Αυτή η εφαρμογή είναι ένα από τα καλύτερα ημερολόγια τροφίμων για τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Το MyNetDiary έχει επιλέξει ένα στόχο βάρους πριν αναλύσει τα καθημερινά σας αρχεία καταγραφής και σας δίνει εξατομικευμένες συμβουλές διατροφής. Μπορείτε να προσαρμόσετε την αρχική οθόνη ώστε να συμπεριλάβετε τα θρεπτικά συστατικά που σας ενδιαφέρουν περισσότερο - όπως νάτριο, λίπος, ασβέστιο ή θερμίδες. Σας επιτρέπει επίσης να παρακολουθείτε τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις, τα εργαστηριακά αποτελέσματα και τα συμπτώματα για να δείτε ολόκληρη την εικόνα και να παρακολουθείτε την πλήρη πρόοδό σας.

 

 

Πλεονεκτήματα:

 • Προσφέρει μια μεγάλη βάση δεδομένων με περισσότερα από 700.000 τρόφιμα.
 • Το χαρακτηριστικό Food Score επιτρέπει στους χρήστες να συγκρίνουν διαφορετικά προϊόντα όπως γιαούρτια ή σνακ για να δουν ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή.
 • Εύκολο στην χρήση.

 

Μειονεκτήματα:

 • Οι βάσεις δεδομένων είναι ορισμένες φορές μη διαθέσιμες εάν υπάρχει κακή σύνδεση στο διαδίκτυο.
 • Πολύ λίγες επιλογές άσκησης στη βάση δεδομένων - λιγότερες από 100.
 • Δίνει μόνο στους χρήστες τη δυνατότητα να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους αλλά όχι να αυξήσουν το βάρος τους.
 • Δεν επιτρέπει στους χρήστες να αλλάξουν τους στόχους μακροθρεπτικών, εκτός εάν καταβληθεί ετήσια συνδρομή.

 

Συμπερασματικά

    Οι καλά σχεδιασμένες εφαρμογές επεκτείνουν τις δυνατότητες τους όσον αφορά τις παρεμβάσεις υγείας που βασίζονται στην τεχνολογία, ώστε να επηρεάσουν τους πληθυσμούς με τρόπους που προηγουμένως δεν ήταν εφικτό και δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τις δυνατότητες του λογισμικού ενός κινητού τηλεφώνου. Η φορητότητα των κινητών τηλεφώνων επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές 24 ώρες την ημέρα, καθιστώντας δυνατή τη μακροπρόθεσμη διαχείριση και βελτίωση των διατροφικών συνηθειών. Οι εφαρμογές απώλειας βάρους επιτρέπουν την παρακολούθηση της διατροφής, του σωματικού βάρους και της σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να αγοράσουν επιπλέον συσκευές τεχνολογίας, όπως ένα βηματόμετρο, για την παρακολούθηση της σωματικής τους δραστηριότητας. [3]

    Όπως και με άλλες παρεμβάσεις απώλειας βάρους, η πιο αποτελεσματική εφαρμογή μπορεί να είναι αυτή που μπορεί να εμπλέξει τους ανθρώπους για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι γνωστό ότι η τήρηση του αυτοελέγχου της πρόσληψης τροφής συσχετίζεται με διπλάσια απώλεια βάρους [4]. Χωρίς την ενεργό και συστηματική συμμετοχή του συμμετέχοντα, η εφαρμογή δεν είναι αποτελεσματική [5]. Οι πιο σημαντικές στρατηγικές δέσμευσης ως προς την χρήση της εφαρμογής που εντοπίστηκαν είναι (κατά σειρά προτιμήσεων) ευκολία στη χρήση, αισθητική σχεδιασμού, δυνατότητα αλλαγής σχεδιασμού ώστε να ταιριάζει στις εκάστοτε προτιμήσεις των χρηστών, προσαρμοσμένες πληροφορίες [6].

Οπότε, γιατί να μην το δοκιμάσετε και εσείς;

 

Καραμπάση Θάλεια,

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

Βιβλιογραφία

 1. Stevens J, Truesdale KP, McClain JE, Cai J. The definition of weight maintenance. Int J Obes (Lond) 2006 Mar;30(3):391–399. doi: 10.1038/sj.ijo.0803175
 2. Β. Spring,; Duncan, Janke Α. et al, JAMA Intern Med Integrating Technology Into Standard Weight Loss Treatment: A Randomized Controlled Trial. . 2013;173(2):105-111 doi:10.1001/jamainternmed.2013.1221
 3. P Bamidis, Ε Santoro and K DiFilippo, J Med Internet Mobile Phone Apps to Promote Weight Loss and Increase Physical Activity: A Systematic Review and Meta-Analysis. Res. 2015 Nov; 17(11): e253. doi:  10.2196/jmir.4836
 4. Wadden TA, Berkowitz RI, Womble LG, Sarwer DB, Phelan S, Cato RK, Hesson LA, Osei SY, Kaplan R, Stunkard AJ. Randomized trial of lifestyle modification and pharmacotherapy for obesity. N Engl J Med. 2005 Nov 17;353(20):2111–2120. doi: 10.1056/NEJMoa050156. [PubMed] [Cross Ref]
 5. Azar KM, Lesser LI, Laing BY, Stephens J, Aurora MS, Burke LE, Palaniappan LP. Mobile applications for weight management: Theory-based content analysis. Am J Prev Med. 2013 Nov;45(5):583–589. doi: 10.1016/j.amepre.2013.07.005
 6. Garnett C, Crane D, West R, Brown J, Michie S. Identification of behavior change techniques and engagement strategies to design a smartphone app to reduce alcohol consumption using a formal consensus method. JMIR Mhealth Uhealth. 2015;3(2):e73. doi: 10.2196/mhealth.3895.

Πίσω

Επαφή

Καραμπάση Θάλεια
Medi(k)cal

6976 924 634

Επικοινωνία

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ ΕΥΘΑΛΙΑ

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode