MIND: Η Διατροφή που Μειώνει τον Κίνδυνο Εμφάνισης Alzheimer

2017-05-05 18:10


    Γνωρίζατε ότι ανάλογα με το τι τρώτε μπορείτε να επηρεάσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας; Η μεσογειακή διατροφή και η  δίαιτα  DASH, που είναι γνωστό ότι μειώνουν τις καρδιακές παθήσεις, έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν τη γνωσιακή εξασθένιση. Για να  εξεταστεί πιο προσεκτικά αυτή η σχέση, οι επιστήμονες σχεδίασαν  μια δίαιτα που ονομάζεται Μεσογειακή-DASH διαιτητική παρέμβαση για τη νευροεκφυλιστική καθυστέρηση, γνωστή με το ακρωνύμιο MIND. Η δίαιτα αυτή συνδυάζει  κάποιες βασικές αρχές της DASH και της μεσογειακής  διατροφής που  συμβάλλουν περισσότερο στην υγεία του εγκεφάλου. Η  διατροφή  MIND αναπτύχθηκε από  την Martha Clare Morris, διατροφική επιδημιολόγο στο πανεπιστημιακό κέντρο Rush Medical στο Σικάγο και ο βασικός σκοπός της είναι να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της  νόσου Alzheimer.[1]

    Αυτή η δίαιτα, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ (AD), ακόμη και αν η δίαιτα δεν ακολουθείται σχολαστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association. Η μελέτη δείχνει ότι η διατροφή MIND μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης AD κατά 53% στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν αυστηρά τη δίαιτα και κατά 35% περίπου σε αυτούς που την ακολουθούσαν μέτρια.[7]
    Όσο περισσότερο ακολουθεί κάποιος το διατροφικό πρότυπο MIND, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Alzheimer, σύμφωνα με τους ερευνητές.
 
Τι περιλαμβάνει η δίαιτα MIND;
 
    Δίνεται έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων από 10 διατροφικές ομάδες ενώ αποφεύγονται τα τρόφιμα από τις πέντε ανθυγιεινές ομάδες. Πιο αναλυτικά:
 
Τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά:
1 σαλάτα καθημερινά
Άλλα λαχανικά:
1 μερίδα καθημερινά
Ξηροί καρποί:
1 μερίδα καθημερινά
Μούρα:
2 ή περισσότερες μερίδες/εβδομάδα, προτιμώνται τα βατόμουρα και οι φράουλες
Φασόλια:
3-4 μερίδες/εβδομάδα
Προϊόντα ολικής αλέσεως:
3 μερίδες καθημερινά

Ψάρι:

>1 μερίδα/εβδομάδα

Κοτόπουλο:

τουλάχιστον 2 μερίδες/εβδομάδα

Ελαιόλαδο:
να αποτελεί το λάδι βάσης

Κρασί:

1 ποτήρι/ημέρα

 
Ομάδες  Ανθυγιεινών Τροφίμων
Κόκκινο κρέας:
σπάνια
Βούτυρο:
καθόλου ή όχι παραπάνω από 1 κ.γ./μέρα, μην καταναλώνετε καθόλου μαργαρίνη
Τυρί:
1 μερίδα ή λιγότερο ανά εβδομάδα

Πάστες και γλυκά:

αποφεύγετε τα πάντα

 
Τηγανητά ή fast food:
λιγότερο από 1 μερίδα / εβδομάδα

    Όπως παρατηρείται από τα παραπάνω, η δίαιτα MIND καθορίζει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο την κατανάλωση μούρων και πράσινων φυλλωδών λαχανικών αλλά δεν προσδιορίζει την υψηλή κατανάλωση φρούτων, γαλακτοκομικών, πατάτας ή ψαριών. Η τροποποιημένη δίαιτα MIND επισημαίνει τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά που εμφανίζονται στην επιστημονική βιβλιογραφία που σχετίζονται με την πρόληψη της άνοιας.[2,3,4] Ορισμένες προοπτικές μελέτες κοόρτης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λαχανικών ήταν υψηλότερη στα άτομα με βραδύτερη γνωστική εξασθένιση με τις ισχυρότερες σχέσεις να παρατηρούνται για την κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών.[5,6]

    Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πηγές φυλλικού οξέος, βιταμίνης Ε, καροτενοειδών και φλαβονοειδών, θρεπτικών ουσιών που σχετίζονται με τον χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και τη γνωσιακή εξασθένιση. Υπάρχει βιβλιογραφία που καταδεικνύει τη νευροπροστατευτική δράση που παρουσιάζει η βιταμίνη Ε στον εγκέφαλο, πλούσιες πηγές της οποίας είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η διαιτητική πρόσληψη των μούρων αποδείχτηκε ότι  βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση σε ζωικά μοντέλα[6]  και επιβραδύνουν τη γνωσιακή έκπτωση.

Γιατί να ακολουθήσω τη διατροφή MIND;
 
    Ακόμα κι αν δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό νόσου Alzheimer ή άλλων παραγόντων κινδύνου, μπορείτε να ακολουθήσετε  αυτό το πρότυπο διατροφής. Επικεντρώνεται σε θρεπτικά τρόφιμα, οπότε δεν εξασφαλίζει μόνο την καλή υγεία του εγκεφάλου σας αλλά πιθανόν να εξασφαλίσετε οφέλη για την καρδιαγγειακή και γενική υγεία σας καθώς οι δύο δίαιτες στις οποίες βασίζεται η MIND έχουν βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ακόμη, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της διατροφής είναι ότι δεν χρειάζεται να προσκολληθείτε πλήρως σε αυτό τον τρόπο ζωής για να δείτε οφέλη γεγονός που το καθιστά πιθανότερο να το ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, μέχρι να επιβεβαιωθούν πλήρως αυτά τα επιστημονικά στοιχεία ας μην βιαστούμε να αποκλείσουμε όλα τα τρόφιμα από τη λίστα "ανθυγιεινών". Τόσο η μεσογειακή διατροφή όσο και η DASH περιλάμβαναν περιορισμένες ποσότητες κρέατος και τυριού.
 

Καραμπάση Θάλεια

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος,  BS, MSc

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 
  1.  Morris MC. Nutritional determinants of cognitive aging and dementia. Proc Nutr Soc. 2012; 71:1– 13
  2. Gillette GS, bellan Van KG, Andrieu S, et al. IANA task force on nutrition and cognitive decline with aging. J Nutr Health Aging. 2007; 11:132–152. 
  3. Morris MC, Tangney CC. Dietary Fat Composition and Dementia Risk. Neurobiology of Aging. 2014 
  4. Morris MC, Evans DA, Tangney CC, Bienias JL, Wilson RS. Associations of vegetable and fruit consumption with age-related cognitive change. Neurology. 2006; 67:1370–1376. 
  5. Kang JH, Ascherio A, Grodstein F. Fruit and vegetable consumption and cognitive decline in aging women. Ann Neurol. 2005; 57:713–720. 
  6. Willis LM, Shukitt-Hale B, Joseph JA. Recent advances in berry supplementation and age-related cognitive decline. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009; 12:91–94.
  7. Morris et al., MIND Diet Associated with Reduced Incidence of Alzheimer’s Disease. Alzheimers Dement. 2015;11(9): 1007–1014. doi:10.1016/j.jalz.2014.11.009

Πίσω

Επαφή

Καραμπάση Θάλεια
Medi(k)cal

6976 924 634

Επικοινωνία

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ ΕΥΘΑΛΙΑ

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode